A Fémker Kft. elektronikai hulladékot kereskedőktől, termelő cégektől és lakosságtól egyaránt átvesz. Az elektronikai üzletágnál egy három lépcsős kombinált kezelési technológiát használunk. Az elkülönítetten gyűjtött elektromos és elektronikai hulladékok hagyományos kézi, shredderezéssel történő gépi előkezeléssel és bizonyos magas vasfém tartalmú frakciók a lemezzel együtt kerülnek feldolgozásra.

A három technológia a következő:

I. Magas műanyag tartalom: Jellemzően a háztartási kisgépek, játékok, barkácsgépek, ellenőrző eszközök

A kézi előkezelés folyamán eltávolításra kerülnek a berendezések külső kábelei és a veszélyes összetevők. Ezután betápláljuk rakodógéppel a shredderbe, ahol megtörténik a térfogatcsökkentés és az aprítás. Ezután egy mágneses szeparátorral a vas eltávolításra kerül. Az így keletkezett darált, vasmentes magas műanyag tartalmú elektronikai darálék további szeparálásra, további kezelésre a hasznosító partnerhez kerül beszállításra, ahol egy komplett szeparáló soron megy keresztül. Az így szeparált másodnyersanyagok 95-98%-a anyagában hasznosításra kerül.

II. Magas színesfém és NYÁK tartalom: Jellemzően az IT, szórakoztató elektronika, adagoló automaták

A felsorolt kategóriáknál a magas nemes-, színesfém tartalom miatt csak kézi előkezelés jöhet számításba. Így tartható a hasznosítási százalék és az előkezelt másodnyersanyagok a Fémker Kft. fő profiljába tartozó színesfémekkel együtt kerülnek értékesítésre.

A kézi előkezelés főbb lépései:

  1. A berendezés külső elektromos kábelének eltávolítása
  2. A külső borítás (legfőképpen vaslemez és/vagy műanyag és/vagy fa) eltávolítása
  3. A belső elektromos kábelek, NYÁK lapok eltávolítása, osztályozása
  4. Esetleges adattárolók és optikai meghajtók eltávolítása
  5. Esetleges veszélyes összetevők eltávolítása (kondenzátorok, festékpatronok, elemek)
  6. Az elektromotor eltávolítása
  7. A belső váz szétszerelése, osztályozása (alumínium és/vagy műanyag és/vagy vaslemez)

III. Magas vas- és lemeztartalom: Jellemzően a háztartási nagygépek, de nem elhanyagolható a háztartási kisgépek, IT és szórakoztató elektronika tartalom sem. Legtöbb esetben ezek fém vázai minimális elektronikával.

A lemezzel együtt begyűjtött elektronikai hulladékok legtöbb esetben nem kerülnek kiválogatásra, mivel ezek válogatás nélkül azonnal alkalmasak az értékesítésre való előkészítésre, így közvetlenül darabolásra és/vagy bálázásra kerülhetnek. Ebben a formában, mint kohászati alapanyag értékesíthetőek.

A szelektíven begyűjtött magas vas és lemeztartalmú elektronikai hulladékok és a vasban leadott elektronikai hulladékok kezelés előtt veszélyes és szennyező anyag eltávolításon mennek keresztül. Itt kézi erővel kibontásra kerülnek a higanykapcsolók, esetleges kondenzátorok és a minőséget rontó beton ellensúlyok.

Ezek után a lemezzel együtt történik az aprításuk, ollózásuk. Az értékesítés és a helykihasználás érdekében további térfogatcsökkentésen mennek keresztül, ahol tömörítik és bálázzák azokat. Ebben a formában azonnal értékesíthető kohászati anyagában történő hasznosításra közvetlenül a véghasznosítóknak, kohóknak.

További kezelésre történő átadás

A Fémker Kft. alaptevékenységéből adódóan és az elektronikai hulladékok magas fémtartalmának köszönhetően a kezelt másodnyersanyagok kb. 80%-a azonnal kohászati hasznosításra kerül. Így a hasznosítási láncolat jobban követhető, nincsenek közbeiktatott hazai és külföldi hulladékkereskedők.
A hatékony szeparáció, az alapos előkészítés és a „hármas kezelési technológiának” köszönhetően a Fémker Kft. elektronikai üzletágában kezelt E+E hulladékok hasznosítási százaléka igen magas, 94-97% közé tehető. Minden esetben anyagában történik a hasznosítás, energetikai hasznosítást nem igényel a technológia.